CRKVA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA NA ĆAFI PRIJEDOLSKOJ

Na Ćafi Prijedolskoj, na nadmorskoj visini od 1840 m nadmorske visine podignuta je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u znak sećanja na heroje časti i viteštva koji su poginuli 1912. godine, u borbi koja se vodila deset dana prije zvaničnog početka Prvog balkanskog rata. Crkvu je, s blagoslovom vladike Joanikija Mićovića, podigao veliki broj dobrotvora, graditelja i vjernika iz Velike i drugih krajeva. Crkva je sagrađena pored groblja iz 1912. godine, gdje su sahranjeni ovi hrabri i časni borci, kojima su podizani spomenici između Prvog i Drugog svjetskog rata.

Osveštenje temelja Crkve Svetih apostola Petra i Pavla izvršeno je 29. septembra 2007. i osveštenje zvona i krsta 29. septembra 2010. Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki G.G. Joanikije osveštao je sa sveštenstvom crkvu 29. septembra 2012. godine.

Inicijator izgradnje crkve Dragoljub Paunović dobio je diplomu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Odlikovao je članove odbora za izgradnju hrama diplomom episkopa Joanikija.