PARAGLAJDING

Jedan od najpoznatijih vozača paraglajdera u regionu Zoran Petrović-Gugi iz Kraljeva (Srbija), boravio je nekoliko puta sa svojim timom u Plavu. Vozeći paraglajder sa Kofiljače i Visitora kazao je da su preleti preko grada i jezera nešto posebno, i da Plav ima sve uslove da postane centar za razvoj ovog avanturističkog sporta.

Kako je tada govorio, poseban je doživljaj kada se otisnete sa Visitora i letite iznad jezera. Iz te perspektive posmatrate kupače na splavu, ili ribolovce u drvenim čamcima, koji ih posmatraju i pozdravljaju.
Na drugoj strani, kada se leti sa Kofiljače, prelijeće se preko centra Plava, preko čaršije sa malim, uskim sokacima iz kojih vire djeca zagledana u nebo, dok dozivaju letače i mašu im. Onda trče za njima kroz Šabovića i Redžepagića mahalu, pa niz Ribarsku ulicu, sve do jezera, jer znaju da će se letači spustiti negdje na obali.

To će za njih biti prilika da pomognu letačima da sklope krila i spakuju opremu, i naravno da probaju kacigu i da se fotografišu sa letačima, pa da onda pričaju kući i drugarima kako su se družili sa paraglajderima. U tom zanosu neki od njih će, možda, ispričati i da su letjeli paraglajderom…a drugi će onda željno čekati da se paraglajderi opet vinu u nebo kako bi se i oni družili sa njima.

Od svega je, ipak, najvažnije, govorio je tada Zoran, to što dok letite uvijek možete biti sigurni da vas negdje dolje na zemlji, čekaju prijatelji.
Tome se uvijek najviše radujemo. Jer znamo da u slučaju da se desi nešto što ne treba, uvijek ima neko ko nas prati i čeka, i ko je spreman da nam u svakom trenutku pritrči u pomoć, pričao je Gugi. Nažalost, u Plavu ne postoji paraglajding klub. Za sve one koji bi željeli da u paraglajderu „tandemu“ dožive Prokletije, Plav i okolinu iz ptičije perspektive, morali bi da kontaktiraju neki od klubova iz Berana ili Bijelog Polja i da sa njima ugovore druženje i let. Čekamo Vas da nam ispričate Vaš doživljaj sa ove nebeske „šetnje“ i da sa nama podijelite fotografije i selfije napravljejne iznad Plavskog jezera i Plav. 

U Plavu postoje dva poletista:
Na Visitoru, na visini od 1589 metara.
Na Kofiljaci, na 1685 metara.

Visitor
Nadmorska visina: 1589m
Razlika u visini: 810m
Prosječna dužina leta: 8.7km
Prosječno trajanje leta: 20min
GPS : 42.5992, 19.8984  
Vjetar: SE, E, NE

Kofiljača
Nadmorska visina: 1685m
Razlika u visini: 780m
Prosječna dužina leta: 4 km
Prosječno trajanje leta: 10min
GPS : 42.5988,19.9832
Vjetar: SW, W