PEAKS OF THE BALKANS

Staza Vrhovi Balkana je duga 192 km, prolazi kroz tri zemlje, Albanija, Crna Gora i Kosovo, jedna je od najboljih i najljepših planinarskih staza u Evropi, prolazi kroz netaknute i divlje predjele Prokletijskog lanca. Uzdiže se i na preko 2.300 metara nadmorske visine, zalazi u najljepša sela, doline, jezera od kojih zastaje dah. Ovaj region je do prije nekoliko godina bio skoro nedostupan planinarima, samo su rijetki i uporni znali njegove tajne, a sada je dostupna svakom zaljubljeniku čiste prirode, i očuvane autentičnosti.

Da bi se obišla kompletna staza potrebno je od 10-13 dana, što zavisi od spremnosti planinara. Može se početi u bilo kojoj od ove tri zemlje, odnosno u Thethiju – Albanija, Pec- Kosovo i Plav – Crna Gora. Ukoliko niste odlučni da prepješačite kompletnu stazu, onda možete da uz pomoć planinarskog vodiča obiđete neki njen dio, koji vas najviše privlači.

Staza je u potpunosti markirana, tako da se ne može desiti da se zagubite. Kroz Crnu Goru, odnosno Plavsko-Gusinjske Prokletije prolazi jedna trećina staze, može se reći i najljepši dio Vrhova Balkana, planinarenjem kroz Prokletije u prilici ste vidjeti Plavsko i Hridsko jezero, poznate kao Gorske oči Prokletija, prelijepu dolinu Ropojane i Ropojansko jezero, Babinopoljsku dolinu, mnoštvo sela, katuna i nekoliko planinarskih domova, u kojima ste uvjek dobrodošli. Dobrodošli ste i u centru za posjetioce Nacionalnog Parka Prokletije, đe više možete saznati o flori i fauni Prokletija, kupiti neki od suvenira iz ovog kraja. Kultura i tradicija Plava i Gusinja će vas takođe oduševiti, brojne su džamije, crkve i kule.
Mapu staze, brošure i više informacija o Vrhovima Balkana, možete dobiti u info centru Turističke organizacije u Plavu, i info centru NP Prokletije, a preko njih možete obezbijditi smještaj, vodiča ili prevoz do mjesta sa kojeg želite početi svoje planinarenje.