HODANJE NA KRPLJAMA

Staza za hodanje na krpljama “Paljevi” prva je ovakve vrste na Prokletijama. Nalazi se na planini Kofiljača, nedaleko od Plava, na lokalitetu Paljevi. Staza ima oblik osmice. Duga je 6,6 kilometara, a prelazi se za oko pet sati.

Polazna tačka i završetak staze je vikendica “Zuvdijin konak”. Do vikendice se iz Plava stiže za pola sata vožnje makadamskim putem.
Prvi dio staze vodi kroz smrčovu šumu, i stiže do proplanka “Hotska kodra”, odakle se pruža pogled na sela Hoti i Zabelj. Usponom koji vodi ivicom šume, preko malih proplanaka i kroz šumarke, prolazi se pored mjesta “Soljilo”, “Konjski obor“, i “Jezerce”. To je prvi krug osmice, i odatle se možete vratiti prema vikendici. Da bi se ova dionica savladala potrebno je oko dva sata hodanja. Tokom ljeta ovaj dio staze može se obići za sat vremena.

Šumski put i voznici dalje vode do vidikovca “Bikina česma”. To je najvisočija tačka staze. Odatle se pruža prelijep pogled na planinu Horolac, i dalje prema Gusinju, sve do vijenca visokih Prokletija.
Sa Kofiljače se pruža lijep pogled na zaleđeno Plavsko jezero, planinu Visitor i Plav.

Prilikom povratka, staza prati šumski put.
Nakon prolaska kroz dio šumskog puta gdje se staza prostire u oba smjera (500 m), staza se odvaja, i kroz šumu se spušta prema vikendici “Zuvdijin konak”.