RAFTING & KAJAKING

Već dvije decenije iz Plava, sa izvorišta Lima, kreće Limska regata. Ova trodnevna manifestacija, krajem maja, godinama je označavala početak ljetnje turističke sezone za gradove kroz koje prolazi.

Regata ima prekogranični karakter, jer prolazi kroz Crnu Goru i Srbiju, kroz pet gradova: Plav, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje i Prijepolje. Nadmudrivanje sa tajanstvenim ćudima, na momente mirnog, ali uvijek nepredvidivog Lima traje oko 20 sati, a ukupno se prelazi oko 134 kilometra. Turističe organizacije gradova kroz koje Lim protiče planiraju da ovu manifestaciju prošire uključivanjem i drugih gradova (Priboj, Rudo, Višegrad/Međeđa), i na taj način povežu Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Rafting Limom zahtijeva kompletnu rafting opremu koja se koristi na brzim vodama uz obavezno prisustvo profesionalaca/skipera, koji će upravljati gumenim čamcem/posadom.

Vožnja Limom predstavlja pravi avanturistički izazov za sve one koji su željni adrenalina. Osim dionica koje zahtijevaju visok stepen profesionalizma i opreza, na određenim mirnijim dionicama Lima može se uživati u laganoj vožnji kroz lijepe predjele idealne za fotografisanje, odmor i relaksaciju.

Za one koji žele nešto mirniju vožnju veslanjem u kajacima (jednosjed ili dvosjed) onda je Ljuča za njih idealna destinacija. Rijeka koja svojim meandrima podsjeća na prave ravničarske rijeke, i time usporava svoj tok, tako da se većim tokom treba veslati. Kuriozitet predstavlja to što je rijeka znatno duža od puta između Plava i Gusinja između kojih se prostire. Naime, njena dužina zbog meandriranja je oko 16km, a magistralni put između ova dva mjesta je oko 11km.
Osim raftinga niz Ljuču i Lim, za one koji žele uživati u vožnji na mirnoj vodi, a da se pri tom još mogu kupati i sunčati, onda je za njih Plavsko jezero pravo mjesto za vožnju kajaka ili pedalina.